Mi az az NFT?

kezdő | Botond | 2022.08.23.

Mi az az NFT?

Az NFT egy mozaikszó, az angol non-fungible token avagy nem helyettesíthető/felcserélhető tokent jelenti.

Az NFT lényegében olyan egyedi adatösszesség, amely a blokkláncon található, így az NFT digitális eszközként alkalmas arra, hogy fizikai vagy digitális objektumokat, alkotásokat képviseljen. Az NFT kvázi a tulajdonjog vagy bármely vagyonelem eredetiségének hitelt érdemlő módon történő igazolására szolgál.

Kiegészítésként álljon itt, hogy az adatok elhelyezkedésétől függően különbséget tehetünk on-chain és off-chain NFT-k között.

On-chain NFT-k esetében minden adat például a metadata és az NFT-t vizuálisan megjelenítő kép, videó vagy egyéb médiafájl egyaránt a blokkláncon helyezkedik el. Ezzel szemben off-chain NFT-k esetében minden adat vagy az adatoknak egy része nem a blokkláncon helyezkedik el, hanem például centralizált (web)tárhelyen vagy egy decentralizált szerveren mint az IPFS (Inter Planetary File System).

A gyakorlatban az off-chain NFT-k esetében jellemzően a metaadatok hiperhivatkozás útján mutatnak az NFT-t vizuálisan megjelenítő fájlhoz, amely valamilyen külső tárhelyen tárolódik.

Röviden: Az NFT egy egyedi és megismételhetetlen kriptoeszköz a blokkláncon. Kicsit olyan ez, mintha a Mona Lisa festményt helyeznénk a blokkláncra.

Mi lehet egy NFT a valóságban?

A valóságban az NFT lehet például egy festmény, vagy bármilyen digitális rajz és egyáltalán nem számít, hogy a rajz egy komoly képszerkesztőprogramban vagy csak egyszerűen paintben készült. De az NFT ezen kívül lehet például egy domain név, szakdolgozat de akár egy közösségi média bejegyzés is. Ez utóbbira példa Jack Dorsey a Twitter közösségi oldal volt vezérigazgatójának első twitter bejegyzése, amely nem mellesleg 2.9 millió dollárért kelt el 2021-ben.

A helyzet az, hogy NFT konkréttan bármi lehet, határt maximum a képzelet szab.

Update: Jelenleg pedig 1 ETH a legmagasabb licit ajánlat az OpenSea.io felületén (2022. 08. 23)

Mi volt az első NFT?

A világ első NFT-jét 2014-ben Kevin McCoy digitális művész és Anil Dash tech-vállalkozó hozta létre, amely alkotás a „Quantum” nevet viseli.

 

Forrás/

Clifford Chance: Non-fungible tokens: The global legal impact-thought leadership. 2. https://www.cliffordchance.com/content/dam/cliffordchance/briefings/2021/06/non-fungible-tokens-the-global-legal-impact.pdf (2021. 12. 11.)

Hatmath Dávid - Breszkovics Botond: Festmény a blokkláncon avagy, mi is az az NFT. Kutatók Éjszakája, Előadás. 2022. Pécs, PTE-ÁJK.