Mi az a kriptovaluta pénztárca?

kezdő | Botond | 2023.08.12.

A (kriptovaluta) pénztárca (angolul: wallet), alapvetően egy olyan hardweres vagy szoftveres eszköz, amely a felhasználónak hozzáférést biztosít a tulajdonában lévő kriptovalutákhoz és lehetővé teszi azokkal különböző műveletek, mint például tranzakciók lebonyolítását.

Kripto-pénztárcák három fő funkciója

 1. titkos kulcsok kezelése
 2. kriptovaluta tranzakciók intézése pl. utalás kezdeményezése- és fogadása
 3. egyenleg ellenőrzés

A pénztárcák ténylegesen nem tárolnak kriptovalutákat, mindössze a hozzáférésükhöz szükséges privát (private key) és nyilvános kulcsokat (public key), amelyek lehetővé teszik a felhasználónak a blokklánchoz kapcsolódást és tranzakciók elvégzését.

Megjegyzés: Amíg a hézköznapi „offline” pénztácákban általában készpénzt tartunk, addig a kripto-pénztárcák lényegében hozzáférést és rendelkezési jogot biztosítanak a tulajdonukban lévő kriptovaluták felett.

Milyen pénztárcák léteznek?

A kriptovaluta pénztárcák között, különböző szempontok alapján differenciálhatunk. De általános és legtágabb értelemben három fő kategóriát különböztethetünk meg a pénztárcák technológiai tulajdonsága alapján:

 1. szoftveres kriptovaluta pénztárca
 2. hardweres kriptovaluta pénztárca
 3. papír kriptovaluta pénztárca

A valóságban ugyanakkor továbbí wallet típusokkal is találkozhatunk. A leggyakrabban az alábbi öt típusú kriptovaluta pénztárca jelenik meg:

 1. számítógépes/ asztali kriptovaluta pénztárca (desktop wallet),
 2.  mobil/ alkalmazás kriptovaluta pénztárca (app wallet),
 3. webes/ böngésző kriptovaluta pénztárca (web wallet),
 4. hardveres kriptovaluta pénztárca (hardware wallet)
 5. papíralapú kriptovaluta pénztárca (paper wallet)

Számítógépes/ asztali kriptovaluta pénztárca (desktop wallet)

A számítógépes/ asztali kriptovaluta pénztárca (desktop wallet) egy jellemzően ingyen letölthető szoftver alkalmazás, amit telepítése után tudunk használni. A letöltött szoftver fogja biztosítani a privát kulcsaink védelmét, valamint különböző tranzakciók lebonyolítását, mint például utalás kezdeményezése és fogadása.

Előny

A desktop wallet előnye az egyszerű használat és kényelmes hozzáférés a számítógépünkről.

Hátrány

Hátránya, hogy a desktop wallet biztonságossága szorosan kapcsolódik a számítógépünkhöz, vagyis amennyiben a számítógépünk biztonságos, annyiban a desktop wallet is. Viszont, ha a számítógép vírusok, trójai programok által szenyezett vagy éppen a felhasználó gyenge jelszót választott, akkor ezek mind olyan tényezők, amik egy desktop wallet kockázati kitettségét növelik, esetlegesen a privát kulcs elvesztését idézhetik elő.

Biztonság*

3/5

Megjegyzés: Egy asztali kriptovaluta pénztárca program letöltésekor, azzal számolnunk kell, hogy ekkor az adott blokklánc egésze vagy annak egy része letöltődik, aminek nagy helyigénye van. Továbbá az asztali kriptovaluta pénztárca használatához szükséges, hogy az adott blokklánc állapota mindig aktualizálva legyen, ez pedig egy folyamatos frissítési folyamatot jelent, ami jelentős mértékű adatforgalmat generál.

Fontos: Csak megbízható forrásból származó asztali kriptovaluta-pénztárcákat használjunk. És mindig ELŐZETESEN győződjünk meg arról, hogy milyen kriptovalutával kompatibilis a letöltött desktop wallet. A Bitcoin.org oldalról letölthető asztali kriptovaluta pénztárcák mint például a Bitcoin Core kifejezetten a Bitcoin hálózatához készültek, így más kriptovaluták tárolására alkalmatlanok!

*A biztonság értékelése egy ötös skálán történik ahol az 5 jelöli a legbiztonságosabb megoldást, míg az 1 a legkevésbé biztonságosabb megoldást. FIGYELEM! A biztonsági besorolás a tanfolyam anyag személyes véleményén alapul, az mindössze referenciának tekinthető!

Mobil/ app kriptovaluta pénztárca

A mobilos kriptovaluta pénztárca (mobil wallet) egy okostelefonunkra jellemzően ingyen letölthető alkalmazás. A mobil wallet a privát kulcsaink védelmének biztosításán, és a különböző tranzakciók lebonyolításán túl, további funkciókat is nyújthat a felhasználóknak. Ilyen plusz funkció lehet például a QR-kód alapú fizetési lehetőség, a pénztárcára történő kriptovaluta befizetés bankkártyával stb. A mobilos kriptovaluta pénztárca alkalmazás általában több kriptovalutával kompatibilis.

Előny

A mobil walett egyértelmű előnye a könnyű és kényelmes használat, hiszen okostelefonunk minden életheéyzetben a zsebünkben van.

Hátrány

Hátránya viszont, hogy a telefonunk elvesztésével, egyúttal a mobil walett is elveszik.

Biztonság

2/5

Webes (böngésző) kriptovaluta pénztárca

A webes kriptovaluta pénztárca (web wallet) egy olyan gyűjtő kategóriát jelöl, ahova az online elérhető pénztárcák tartoznak. A web wallet lehet például egy jellemzően ingyenesen elérhető online alkalmazás.

Előny

A web wallet előnye, hogy stabil internetkapcsolat esetén bárhonnan és könnyen elérhető, jellemzően több kriptovalutával kompatibilis.

Hátrány

Hátránya, hogy az online jelleg miatt folymatosan nagyobb kockázatnak van kitéve a kibertámadásoknak mint például egy hardveres vagy papír kriptovaluta pénztárca.

Biztonság

3/5

Hardveres kriptovaluta pénztárca

A hardweres kriptovaluta pénztárca (hardware wallet) egy fizikai kiterjedéssel rendelkező eszköz, amely biztosítja a privát kulcsaink védelmét, valamint különböző tranzakciók lebonyolítását. A hardware wallet-ek jellemzően pendrivehoz vagy bankkártyához hasonló alakban jelennek meg. A tranzakciók intézése gyártónként (márkánként) eltérhet, de az alábbi kettő megoldás a legtipikusabb:

 1. szükséges a hardware wallet számítógéphez csatlakoztatása, adatkábellel vagy bluetoothon keresztül
 2. a hardware wallet párosítása a hardware wallet saját alkalmazásával és további lépések megtétele például QR-kódok beolvasása

Előny

A hardware wallet előnye a nagyfokú biztonság és a több száz különböző kriptovalutával való kompatibilítás (gyártótól függően).

Hátrány

Hátrányaként szokták megjelölni, hogy a többi kriptovaluta pénztárcához képest ez drágább megoldás ($50-$200).

Biztonság

4/5

Megjegyzés: A hardveres kriptovaluták közül a legismertebbek a Ledger, a Trezor vagy a SafePal.

Papíralapú kriptovaluta pénztárca

A papíralapú kriptovaluta pénztárca (paper wallet) a legegyszerűbb formátumú kriptovaluta pénztárca megoldás. Elnevezése jól tükrözi, hogy itt lényegében egy olyan papírdarabról van szó, ami tartalmazza a kriptovaluta pénztárcánk privát és publikus kulcsait.

A paper wallet készítése alapvetően online történik egy valamilyen nyílt forráskódú, böngészőben futtatható paper wallet készítő program vagy alkalmazás használatával. Ha ilyen programot használunk FONTOS, hogy a program vagy alkalmazás a saját (a mi) böngészőnkben fusson és NE egy külső webszerveren. A kriptovaluta pénztárca kulcsok generálása a saját böngészönkben történjen, ha nem így van akkor nagyobb lesz annak az esélye, hogy harmadik személy jogosulatlanul hozzáfér.

Példa: a Bitaddress.org a saját böngészőnkben futtatható ahol az egerünk kurzorának a képernyőn történő mozgatásával, valamint küönböző karakterek megadásával tovább bonyolíthatjuk és fokozhatjuk véletlenszerűségét a privátkulcsunknak.

Előny

A paper wallet előnye a biztonságos kriptovaluta tárolás, valamint a nagyfokú védelem a kibertámadásokkal szemben.

Hátrány

Hátránya, hogy a paper wallet elvesztése esetén, semmilyen módunk nem lesz annak helyreállítására. Ezért fontos, hogy a papíralapú kriptovaluta pénztárcánkat, nyomtassuk ki és tegyük el egy biztonságos helyre! A paper wallet további hátránya, hogy a napi szintű tranzakciók lebonyolítása egy paper wallet használatával lasabb és körülményesebb, szemben egy szoftveres de akár egy hardveres kriptovaluta pénztárcával szemben is.

Biztonság

5/5

Megjegyzés: Léteznek olyan online paper wallet készítő alkalmazások (pl. Bitaddress.org), amik QR-kódot is generálnak a kriptovaluta pénztárcánk kulcsairól, így ezeknek a QR-kódoknak a mobilos beolvasása, meggyorsíthatja a tranzakciók lebonyolítását.

Forró vagy hideg és letétkezelő vagy nem-letétkezelő kriptovaluta pénztárca?

A forró vagy hideg kriptovaluta péntárcákról ide kattintva találsz hasznos infókat.

A letétkezelő vagy nem-letétkezelő kriptovaluta pénztárcákról, pedig ide kattintva olvashatsz.

Forrás/

Levitin Adam J.: Pandora's Digital Box: The Promise and Perils of Digital Wallets 2017. University of Pennsylvania Law Review, 166 évf. (https://ssrn.com/abstract=2899104)