Kriptotőzsde típusok a CEX és a DEX

kezdő | Botond | 2022.11.06.

Klasszikus tőzsdék

A tőzsde egy szervezett, koncentrált piac, ahol meghatározott termékekkel, meghatározott személyek, szigorú szabályok szerint kereskedhetnek. A tőzsdén megkötött ügyletek, valamint a vételi és eladási ajánlatok adatai nyilvánosak.

Megjegyzés: A centralizált pénzügyi rendszerben az első tőzsde 1531-ben Antwerpenben jelent meg.

A tőzsdék két típusát különböztethetjük meg, a kereskedhető terméktípusok szerint, ezek:

  1. árutőzsde (fizikai áruk és nemesfémek kereskedése)
  2. értéktőzsde (értékpapírok kereskedése)

Kriptotőzsdék

A kriptotőzsde vagy más elnevezéssel kriptó váltó (crypto exchange) egy olyan jellemzően online felület és/ vagy alkalmazás, amely könnyen elérhetővé teszi a különböző kriptovaluták egymás közötti váltását és kereskedését. A működési strukturáltságuk szerint, a kriptotőzsdék két típusát különböztethetjük meg:

  1. centralizált kriptotőzsde (centralized exchange, CEX)
  2. decentralizált kriptotőzsde (decentralized exchange, DEX)

Megjegyzés: Megjelenési idejük szerint a centralizált kriptotőzsdék (CEX) korábban jelentek meg mint a decentralizált kriptotőzsdék (DEX).

Centralizált kriptotőzsde (CEX)

A centralizált kriptotőzsde (CEX), egy jogi személyiséggel rendelkező entitás, amely egyrészt kriptovaluta váltási és kereskedési szolgáltatásokat nyújt, regisztrált felhasználóinak. Másrészt a felhasználó által befizetett fiatpénzek és/ vagy kriptovaluták vonatkozásban őrzési szolgáltatást (custodial service) lát el. A CEX szolgáltatásai online platformon és a kapcsolódó natív alkalmazáson keresztül érhetők el.

A CEX működése

A CEX működése centralizált, aminek középpontjában egyrészt maga a CEX, mint tőzsdei entitás, másrészt az ajánlati könyv (order book) állnak.

A CEX saját ajánlati vagy kereskedési könyvet (order book) vezet. A CEX kereskedési könyvének legfontosabb adatai:

  • vételi ajánlatok (buy orders)
  • eladási ajánlatok (sell orders)
  • kereskedési(számla) történet (trading history)

Az ajánlati könyvben a vevők és az eladók megbízásokat adnak le. Az ajánlati könyv ezt követően párosítja a vevői és az eladói megbízásokat, majd a sikeres tranzakció meghatározott részét díjként számítja fel.

Az ajánlati könyv vizuálisan megjeleníti egyik oldalán a vételi ajánlatokat, míg másik oldalán az eladási ajánlatokat. A kereskedési könyv felső sorában jellemzően a legkedvezőbb ajánlatok szerepelnek, a vételi oldalon ez a legmagasabb ár, az eladási oldalon pedig a legalacsonyabb árat jelenti. A kereskedési előzmények pedig megmutatják, az összes múltban lezajlott tranzakciót. Amint olyan ajánlat érkezik be, amelynek az ajánlati könyv ellenkező oldalán egy ellentétes irányú ajánlat megfelel, az ügylet a megfelelő arányban létrejön, majd a teljesült ajánlatok a kereskedési könyvből kikerülnek.

Megjegyzés: A CEX mint megbízható harmadik fél, a felek közötti tranzakciókat, azok ellenőrzését követően hatja végre.

CEX előnyei

Felhasználóbarát

A CEX sokat fordít arra, hogy a felület és annak használata minden felhasználó számára egyértelmű és egyszerű legyen. Ennek érdekében a CEX több nyelven elérhető felhasználói útmutatót tesz közzé. Valamint a CEX felületén végbemenő folyamatokat, a mindennapokból jol ismert folyamatokéhoz hasonlóan alakítkja ki, például egy CEX felhazsnáló regisztrációs folyamat, hasonlít egy bankszámlanyitáshoz. A CEX jellemzően többfajta be-és kifizetési lehetőséget támogat, mint például a bankkártyás kriptovaluta befizetés, ami egyszerű és kényelmes kriptobefizetést jelent.

Jogszabályi megfelelés

A CEX felületek további jellemzője, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a jogi megfelelőség biztosítására. Így szigorú ügyfélazonosítást végeznek (KYC) valamint a mindenkori pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemmel kapcsolatos jogszabályok betartásával működnek (AML/CFT) és fejtik ki tevékenységüket.

Ügyfélszolgálat

A CEX jellemzően rendelkezik ügyfélszolgálattal, akik a felhasználóknak tudnak segítséget nyújtani például a felhazsnálói-fiókhoz való hozzáférési adatok elvesztése esetén.

Integrált szolgáltatások

A CEX a kriptovaluta váltási- és kereskedési szolgáltaásokon kívül, további kapcsolódó szolgáltaátsokat is nyújthat, mintpéldául a stakelés, NFT-piactérhez való hozzáférés, launchpad hozzáférés stb. Így a regisztrált felhasználók egy felületen több típusú szolgáltatáshoz is hozzáférhetnek.

CEX hátrányai

Tranzakciós díjak

A CEX szolgáltatásai igánybevételéért különböző tranzakciós és egyéb díjakta számolhat fel, regisztrált felhasználóinak. A CEX felületén történő kereskedéshez minimálisan előírt összeg befizetése szükséges.

Kizárt a felhasználói kripto pénztárca prrivákulcs kezelése

A CEX felületén, a regisztrált felhasználók nem rendelkeznek saját privát kulccsal a kriptovaluta pénztárcájukhoz, amelyben a kriptovalutáikat tartják. A felhasználók kriptoeszközeit és privát kulcsait a CEX elkülönített módon őrzi.

Személyes adatok kezelése és kapcsolódó kibertámadások

A CEX a jogszabályi előírásoknak megfelelően elvégzi a felhasználói azonosítást. Továbbá kezeli a regisztrált felhasználók személyes adatait. Ezek egy esetleges adatszivárgás vagy egyéb kibertámadás esetén, ismeretlen harmadik személyekhez is eljuthatnak. A kibertámadások során a felhasználók kriptoeszközei ki vannak téve a lopás veszélyének.

Megjegyzés: 2013-ban az Mt Gox kriptotőzsde szenvedett feltörést, amely során több ezer BTC-t loptak el.

Decentralizált kriptotőzsde (DEX)

A decentralizált kriptotőzsde (DEX), nem jogi személy és egyéb a működését ellátó központi entitással sem rendelkezik. A DEX olyan adott blokkláncon elhelyezkedő felület, amely önvégrehajtó okosszerződéseken keresztül működik. A DEX felületén az ügyletek a felhasználók között közvetlenül (peer to contrac, P2C) mennek végbe, megbízható harmadik fél nélkül.

A DEX működése

A DEX működése decentralizált, nincs semmilyen központi entitás, a DEX lényegében önmagát működteti egy okosszerződéssel. A DEX egészen addig megfelelően működik, amíg a likvidítása biztosított.

A DEX esetében különböző fogalmakat kell elhatárolnunk egymástól, ezek:

  • likvidítási pool (liquidity pool)
  • likvidítás szolgáltatók/biztosítók (liquidity provider, LP)
  • automatizált árjegyző (automated market maker, AMM)

A DEX esetében a likvidítási pool (liquidity pool) olyan okosszerződés, ami különböző token-párokat tárol.

A likvidítás szolgáltatók/biztosítók (liquidity provider, LP) szerepe nagy, hiszen ők helyeznek tokenpárokat például WAVES/BTC a likvidítási poolba (liquidity pool). Az LP-k a likvidtás biztosításáért cserébe az adott DEX-en alkalmazott protokoll szerint jutalomban fognak részesülni, ez jellemzően jutalékot jelent a lebonyolított tranzakciókból.

dex-waves-btc-pool-pulipaws

Az automatizált árjegyző (automated market maker, AMM) lényegében egy olyan árképzési algoritmus amelyre a DEX támaszkodik az eszközök árazásában. A DEX felületek esetében az AMM váltja ki a CEX esetében használt megbízási könyvet (order book).

Megjegyzés: Ugyanakkor az AMM egy gyűjtőfogalom, hiszen a DEX-ken alkalamzott különböző árazási mechanizmusokat fögja össze. Az újonnan megjelenő DEX-ek pedig törekednek új AMM modelleket fejleszteni, valamint erősödik a tendencia, ami a hibrid vagyis a CEX és DEX elemeit ötvöző kriptotőzsdék fejlesztését szorgalmazza.

A decentralizált tőzsde (DEX) gerincét a több és különböző token párt tartalmazó okosszerződések liquidity pool-ok képezik. Szemben a CEX megoldásával, ahol a vételi és eladási ajánlatok egy ajánlati könyvben rögzülnek, míg a vevők és eladók összepárosítása meg nem történik az árjegyzők segítségével. A DEX-ek esetében a felhasználók, avagy a kereskedők (trader) nem közvetlenül egymással, hanem a DEX-en keresztül lényegében az okosszerződésekkel avagy a liquidity pool-okkal kereskednek.

Maga a DEX kereskedés vagy a különböző tokenek közötti váltás pedig történhet egy poolban vagy több pool-on keresztül. Például, abban az esetben ha Wavest akarunk váltani BTC-re akkor, az egyik lehetséges opció, hogy létezik egy olyan WAVES/BTC pool, ami közvetlenül váltja a két kriptoeszközt. Ha nincs kifejezetten ilyen pool, akkor a második opció, hogy a váltás több pool segítségével fog megtörténni. Ekkor például az egyik pool-lal BTC váltunk USDC-re, majd egy másik pool USDC-t váltunk WAVES-re.

DEX előnyei

Felhasználói kripto pénztárca privátkulcs kezelése

A DEX felületén, a felhasználók saját maguk rendelkeznek mind a kriptoeszközeik felett, mind a saját privát kulcsukkal.

Adatbiztonság

A DEX használatakor nincs szükség arra, hogy a felhasználó megadja személyes adatait. Így a felhasználó személyes adatai biztonságban vannak, nem kell tartani azok illetéktelen ellopásától.

Alacsonyabb díjak

A DEX használatához csak egy kriptovaluta pénztárcára és kriptovalutára van szükség. Tranzakciós díjak nincsenek, de vannak gázdíjak (gas fee). A DEX felületén történő kereskedéshez minimálisan előírt összeg befizetése nem szükséges.

DEX hátrányai

Bonyolult használat

Egy kezdő kripto felhasználó számára a DEX magabiztos használata, a gázdíjak alakulása, a likvidítási poolok működése stb. nehezebb lehet, mint egy CEX letisztult felhasználóbarát felülete. A DEX esetében nincs ügyfélszolgálat, hiba vagy egyéb panasz esetén nem lehet sehova fordulni.

Korlátozott befizetési módok

Néhány DEX felület igen, de jellemzően a DEX nem támogatja a bankkártyás kriptovaluta befizetéseket.

Likvidítási problémák

A kevésbé ismert és/ vagy kisebb kereskedési volumennel rendelkező DEX felületeken, akár likvidítási problémák is jelentkezhetnek.

Jogi szabályozatlanság

DEX felületeken nincs felhasználói (know your customer, KYC) azonosítás, sem egyéb jogszabályi megfelelés. A DEX nem kezeli és nem is tárolja a felhasználók személyes adatait.

Kedvezmény

 

A Binance a világ legnagyobb CEX kriptotőzsdéje a kereskedési volumen alapján. Ha szeretnéd elkezdeni a kriptovaluta-kereskedést, akkor ide kattintva regisztrálj a Binance felületén és szerezz 10% kedvezményt!

Forrás/

Angelo Aspris, Sean Foley, Jiri Svec, Leqi Wang: Decentralized exchanges: The “wild west” of cryptocurrency trading. International Review of Financial Analysis. 2021. 77. vol. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1057521921001782

Joe Tidy: The real victims of mass crypto-hacks that keep happening. https://www.bbc.com/news/technology-58331959

Binance: https://academy.binance.com/hu/articles/what-s-the-difference-between-a-cex-and-a-dex (2022. 12. 15.)