Ingatlanvásárlás a metaverzumban

kezdő | Botond | 2023.08.25.

Ebben a részben, sommásan bemutatom az ingatlanvásárlás főbb lépéseinek folyamatát a metaverzumban, platformfüggetlen módon.

Centralizált és decentralizált metaverzumok

A metaverzumok, mint kvázi virtuális világok, működésük szerint két csoportba sorolhatók, így megkülönböztethetünk egymástól centralizált (centralized metaverse) és decentralizált (decentralized metaverse) metaverzumokat. Előbbire példa a Roblox , míg utóbbira a Decentraland.

Az érdemi különbség a centralizált és decentralizált virtuális világok között, felhasználói oldalról jelölhető meg.

A centralizált metaverzum vonatkozásában a felhasználók létrehozhatják avatárjukat, különböző tevékenységeket folytathatnak, vásárolhatnak és egyéb interakciókat létesíthetnek, egyszóval tartalmat hozhatnak létre a virtuális világban. Viszont a felhasználók által létrehozott tartalom tényleges tulajdonosa a platformot üzemeltető entitás lesz, aki képes továbbá a metaverzum szabályrendszerét is formálni.

Ezzel szemben a decentralizált metaverzumokban, a felhasználók szintén képesek saját avatárt készíteni és tartalmat létrehozni, viszont ebben az esetben maga a felhasználó lesz a tényleges tulajdonosa a létrehozott tartalomnak, a platformon alkalmazott blokklánc technológiának köszönhetően. A felhasználók tartalomlétrehozási és interakciós képességei, virtuális világonként esetlegesen eltérően alakulhatnak, de jelen vizsgálódás szempontjából érintett, ingatlan vásárlási folyamat a metaverzumban, általánosan két metódus szerint és az alábbi lépések szerint alakul.

Földvásárlás a metaverzumban

metaverzumban egy adott földterület megvásárlása történhet egyrészt natív módon az adott metaverzum platformon, másrészt másodlagos NFT-piactereken.

Földvásárlás a metaverzum platformon (natív mód)

Az első esetben a vásárlási folyamat kezdő pontja, egy a metaverzummal kompatibilis kriptovaluta-pénztárca telepítése és hálózati beállítása.

Ezt követően szükséges az adott metaverzumban fizetési eszközként elfogadott kriptovalutával feltölteni a kripto-pénztárcánkat.

Ezen lépések megtétele után, a platformon kezdetét veheti az eladásra kínált földterületek keresése.

Majd a megvásárolni szándékolt terület megtalálását követően, amennyiben rendelkezésünkre áll megfelelő mennyiségű kriptovaluta, néhány kattintással kezdeményezhető és lebonyolítható a vételi tranzakció. Kiegészítésként álljon itt, hogy a vásárlást megelőzően, célszerű lehet különböző szempontok figyelembe vétele, ilyen például az adott terület ára, mérete, a tranzakciós előzmények, és a terület jövőbeli potenciális hasznosítási lehetősége, amit nagyban befolyásolhat a terület platformon belüli elhelyezkedése (frekventált elhelyezkedés) illetve maga a metaverzum platform mérete és népszerűsége.

Földvásárlás az NFT-piactereken (szekunder piac)

A szekunder NFT-piactereken történő virtuális földterület vásárlás sok pontban átfedést mutat, a natív vásárlási opcióval.

Az érdemi különbség ez esetben az, hogy regisztrálnunk kell az általunk választott másodlagos piactérre, amihez szintén szükségünk lesz egy kompatibilis kriptovaluta pénztárcára.

A regisztrációt követően, pedig a piactéren eladásra szánt földterületek közül választhatunk, amelyek körét a keresés során különböző szűrési feltételek megadásával szűkíthetjük és bővíthetjük. Egyebekben a vásárlási folyamat lebonyolítása megegyezik a natív virtuális földvásárlás körében leírtakkal.

Megjegyzésként álljon itt, hogy az alkalmazott vásárlási mód kiválasztása, felhasználótól függően szubjektív alapon történik. A felhasználók eseti alapon, jellemzően a számukra legkedvezőbb vásárlási módot választják.

Forrás/

Roblox.com. https://www.roblox.com/ (2023. 03. 31.)

Decentraland.org. https://decentraland.org/ (2023. 03. 31.)

Ibukun Ogundare:Centralized vs Decentralized Metaverse: Complete Guide. Elérhető: https://www.coinspeaker.com/guides/centralized-vs-decentralized-metaverse-complete-guide/ (2023. 03. 31.)